Loading...
OBV 2018-02-23T10:17:29+00:00

OBV

DutchMulticam richt zich vooral op de kleine televisiemarkt, live evenementen, concerten en de zakelijke markt, tot maximaal acht shading panels. 24 Inputs, 18 outputs.

De Mercedes Sprinter L3H2 is voorzien van een luxe en comfortabel interieur, in totaal kunnen vijf mensen ruim plaatsnemen achter de twee werkdesks die zijn gecreëerd. De wagen biedt plaats voor beeldtechniek/shading, schakeltechniek, regie, audio én een flexibele werkplek die ingevuld kan worden door regie-assistentie, graphics, titels, EVS óf andere doeleinden.

Door de slimme indeling is elke werkplek een ruime en comfortabele zitplaats. Voor elke functie is op elke werkplek de nodige apparatuur direct binnen handbereik, daardoor is de wagen overzichtelijk en straalt het enorme rust uit. De werkbladen zijn voorzien van een warme houtstructuur.

Een complete plattegrond van de OBV én de specsheet kun je hier downloaden.

Een korte demovideo kun je hier bekijken.

DutchMulticam richt zich met haar nieuwe compacte high-end OBV op de kleine televisiemarkt, sport, concerten, muziekprogramma’s, talkshows, nieuws, achtergronden, actualiteiten en studio opnames. Maar ook bij evenementen, seminars, lezingen, projectie en alle denkbare toepassingen waarbij meerdere camera’s nodig zijn.

De hele opbouw is volledig broadcast en doet wat kwaliteit betreft niets onder voor de grote wagens van de gevestigde orde, sterker nog; we werken met de nieuwste generatie LDX camera’s van Grass Valley. Juist als nieuwe speler op de markt is het een enorme kostenbesparing op elk budget, in no-time operationeel en beheersbaar door een klein team. Bespreekbaar zijn vaste projectprijzen, en als er eens iets tegen zit, hoeft u van ons geen onverwachte kosten te verwachten.

Bovendien heeft DutchMulticam een no-nonsense instelling, gewoon aanpakken, er samen met de klant voor zorgen dat het project op een positieve manier wordt afgewerkt. Al vanaf 1987 wordt op deze manier gewerkt op zowel ENG als multicamera opdrachten, daarin is een naam opgebouwd met een positieve uitstraling.

Qua budget kunnen er vele wegen worden bewandeld, standaard is de wagen alleen te huur met onze eigen chauffeur (OBV) / beeldtechnicus, wanneer geluid ook door ons wordt gedaan adviseren wij onze eigen chauffeur (materiaalwagen) / geluidstechnicus die de hele wagen en infrastructuur tot in de puntjes kent. Bovendien is deze vakkundig op televisiegeluid.

Verder  is er ook mogelijkheid tot het inhuren van een volledige crew, van professionals tot studenten. Door de jarenlange samenwerking met de opleiding van ROC West Brabant, Zoomvliet Studio in Bergen op Zoom bestaat er de mogelijkheid jong talent een kans te geven zich te ontwikkelen in de audiovisuele wereld.

Voor elk budget inzetbaar!

OUTSIDE BROADCAST VAN

Onze compacte maar zeer goed geoutilleerde Outside Broadcast Van is een Mercedes Sprinter L3H2 met Euro-6 Bluetec milieubewuste motor. De wagen is in al zijn compactheid bijna overal te plaatsen zoals in loading docks bij theater, binnenstad, steegjes en smalle straatjes. Ook de hoogte is aanvaardbaar om binnen te plaatsen.

Aan de onderkant van de OBV is een hydraulisch E&P stabilisatiesysteem geplaatst. Daardoor wordt de wagen waterpas en letterlijk stabiel op zijn poten gezet!

Bij veel zon, of juist regen, kan het scherm aan de zijkant boven de schuifdeur dienen als bescherming tegen alle weersomstandigheden.

De airco zorgt voor voldoende koeling of juist verwarming.

Onze Outside Broadcast Van is in de basis ingericht met vijf werkplaatsen, verdeeld over twee werktafels. Onderverdeeld in een regietafel met drie zitplaatsen en audiotafel met twee zitplaatsen.

OBV REGIE

De regie werktafel is opgedeeld in drie werkplaatsen, voor beeldtechniek, regie en schakeltechniek. De tafel is 2,6 meter lang, daardoor is er veel werkruimte.

Bij beeldtechniek kunnen de OCP’s  uitgebreid worden naar acht stuks. Er is een referentiemonitor, waveform en scope, en een extra eindmonitor. Directe controle over vier Atomos opnamerecorders. Een RTS intercom systeem onder Engeneer knop. Links van de beeldtechnicus bevinden zich de base-units van alle apparatuur in een 19″ rack.

Regie bevindt zich tussen schakeltechniek en beeldtechniek. Van hieruit is er werkelijk alle overzicht, ook een regie intercom systeem dat toegankelijk is naar iedereen. De 4K multiview ledmonitoren zijn volledig naar eigen inzicht in te delen.

Schakeltechniek beheert vanaf deze plek alle schermen en stelt die in naar de vraag van de rest van de operators. De schakeltafel kan van links naar rechts geplaatst worden, zodat zelf regisserend schakelwerk ontstaat. Het is zelfs mogelijk om bij simpele opdrachten de schakeltafel en OCP’s naast elkaar te zetten zodat er maar 1 persoon op deze plek mogelijk is!

In deze tafel zijn twee plaatsen met een patchpanel waarin zich extra HD-SDI in en uit naar de matrix, utp en usb aansluitingen bevinden.

OBV AUDIO – FLEX

De audiotafel bevind zich feitelijk in het bestuurdersgedeelte van de auto. Nadat de beide stoelen voorin omgedraaid zijn ontstaan er twee superluxe werkplekken, stiekem gezegd; de mooiste en lekkerste zitplaatsen van de wagen! Heerlijk ruim.

Twee monitoren worden aangestuurd door de matrix, de mensen achter de audio en de flexplek geven aan wat ze willen zien.
Aan de bestuurderszijde bevind zich de plek voor de audiotechnicus die werkt met hoofdtelefoon i.v.m. geluidsoverlast in de wagen. Het RTS intercom systeem zorgt ervoor dat iedereen die de geluidstechnicus wil bereiken zijn geluid kan over-rulen en met deze kan communiceren.

De kant van de bijrijder is een flexplek. De naam geeft het al aan, flexibel inzetbaar dus. Plaats voor bijvoorbeeld regie assistentie, titels, graphics, slow motion (EVS) of wat er voor een productie nodig is. Een pc met decklink HD-SDI output en input kan van hieruit bediend worden.

Ook hier is een patchpanel met HD-SDI in en uit naar de matrix, utp en usb aansluitingen.

CAMERA’S

Uiteraard hebben we gekozen voor het beste van het beste op cameragebied; Grass Valley LDX-80 serie. Naar ons inzicht het neusje van de zalm, uitwisselbaar met de grote partijen, broadcast, duurzaam, lichtgewicht, bedrijfszeker en bovenal upgradable naar elke wens. Zelfs voor korte opdrachten! In afspraak met Broadcast Rental beschikken we eveneens binnen no-time over Grass Valley LDX-86 highspeed camera’s met eventueel EVS slowmotion en replay systeem, alle bekabeling is voorbereid.

GRASS VALLEY LDX-80

In de wagen zijn vier Grass Valley LDX-80 HD cameraketens standaard aanwezig. Gecombineerd met Fiber adapter, 250 meter fiberkabel per camera, vier maal XCU Fiber Elite met cradle en vier maal OCP400.

Voor de camera’s zijn er ENG en EFP viewfinders beschikbaar.

De infrastructuur is voorbereid op 8 camera’s, voorbekabeld.

BROADCAST LENZEN

Vier Fujinon HD full-servo lenzen geven de basis van de camerasets, allen broadcast met extender. In het standaard pakket zitten de volgende lenzen;

 • 1 x 12 x 4.5 groothoek lens
 • 2 x 17 x 7.6 standaard lens
 • 1 x 23 x 7.6 lange lens
 • 3 x zoom en focus remotes

TRIPODS & GRIP

Als tripod systemen zitten in de de basis de allernieuwste Cartoni Focus 22 systemen. Daarnaast ook een lichtgewicht crane en steadicam systeem. In afspraak met diverse verhuurbedrijven beschikken we bijna direct over rail en plover of grotere crane systemen. In eigen beheer beschikken we over;

 • 3 x Cartoni Focus 22 tripod systems
 • 3 x Cartoni Dollys
 • 1 x Sachtler 18 ENG tripod
 • 1 x 7 meter crane/jib met remote head
 • 1 x Glidecam X22

INTERCOM

De LDX-80 biedt de mogelijkheid tot 3 lijnen intercom in en 2 uit. Het RTS Zeus III intercom systeem met 32 poorten biedt legio mogelijkheden, in combinatie met de Radiocom BTR-800 met draadloze beltpacks. In de wagen zijn vier KP-12 basisstations aanwezig om te communiceren vanaf en naar elke werkplek.

DRAADLOOS

De alom bekende Sony ENG camera PDW700 word ook ingezet in combinatie met een draadloos HD-SDI systeem. In afspraak met Newslive kunnen we per direct beschikken over een perfect werkend systeem dat we al bij diverse omroepen hebben ingezet. Tevredenheid hierover is gegarandeerd. Voor deze camera is er communicatie op intercom via een draadloos Radiocom BRT800 systeem.

HIGHSPEED

De befaamde Grass Valley LDX-86 highspeed camera, die ook ingezet kan worden als 4K camera, wordt in samenspraak met Broadcast Rentals in no-time ingezet voor diverse toepassingen. Al dan niet in combinatie met een replay systeem of slowmotion. Uiteraard ook de keuze in wel of geen boxlens systeem en zwaarder tripod.

VISION MIXER

Als visual switcher is gekozen voor de allernieuwste For-A HVS2000 met For-A HVS2240 2ME control panel. Deze beeldmixer is zo flexibel dat zowat alles mogelijk is en ijzersterk is in multiview en multiprojectie. Door de 4 Flexkeys in deze 2ME switcher is het mogelijk zes lagen direct over elkaar heen te leggen. DutchMulticam heeft voor deze mixer gekozen omdat het de flexibiliteit biedt van een grote wagen qua schakelmogelijkheden, eigenlijk is het gewoon een 6ME switcher….

For-A HVS-2000

De For-A HVS2000 heeft 24 inputs, 18 outputs en 2 multiviewers die volledig naar eigen hand te zetten. In wezen een mixer die eigenlijk één grote matrix is. De 4K optie is uitgevoer in deze mixer waardoor 4K opdrachten mogelijk zijn. Een krachtige switcher die in combinatie met de 2ME HVS-2240 switcher mogelijkheden bedt tot 6ME.

Naast de 24 switcher inputs is er ook een 40×40 matrix aanwezig die ervoor zorg draagt dat de wagen geheel te patchen is zonder fysiek iets te hoeven doen.

For-A HVS-2240

Het HVS-2240 switchpanel heeft een 2ME indeling, 6 x Key, 4 x Flexkey, touchpanel op de tafel en extern touchpanel voor de submenu’s. Ongekend veel instellingen en programmerbaar voor zowel ive tv en evenementen. Bij ledwalls in het decor is het mogelijk de tafel zo voor te programeren dat bij een totaalshot op het scherm automatisch geschakeld wordt naar een close camera. Events kunnen worden opgeslagen en direct oproepbaar voor multilayers. In totaal kunnen zes lagen live geschakeld worden.

TITELS, CLIPS, GRAPHICS EN STINGER

De ingebouwde titel en graphic opties bieden veel mogelijkheden met daarnaast een mediaspeler voor het instarten van bumpers en leaders. Maar ook de stinger optie is aanwezig, wanneer bijvoorbeeld wordt overgeschakeld naar een replay of slowmotion kan dit gepaard gaan met een alpha animatie bovenop de overgang.

AUDIO MIXER

De allernieuwste aanwinst in onze wagen is de Midas Pro2C audiomixer met Midas DL231 en DL153 stageboxen en Klark Technic DN9650 Network Bridge voor multitrack recording tot 96 sporen op 48khz of 48 sporen op 96khz. De gehele matrix geeft ons de mogelijkheid tot 64 inputs en tot 48 outputs, ook AES/EBU. De DL231 heeft dubbele pre-amps, dus zowel in onze tafel als in de zaal ieder een eigen gain control. Trots op, want het is enorme update voor onze wagen!

Midas Pro2C

Deze tafel heeft ontzettend veel mogelijkheden;

 • 6 x 96 kHz AES50 ports, providing an additional 156 inputs and 166 outputs
 • 8 integral mic/line inputs with MIDAS mic preamps
 • 64 simultaneous input processing channels
 • 32 analogue outputs (including 16 on the stage box and 2 stereo local monitor outputs)
 • 3 AES3 outputs
 • 2 AES3 inputs
 • 27 sample-synchronous, phase-coherent mix buses
 • Up to 12 multichannel FX engines
 • Up to 28 KLARK TEKNIK DN370 31-band Graphic EQs
 • Full-colour 15″ daylight-viewable display screen
 • 8 VCA (Variable Control Association) groups
 • 6 POPulation groups
 • 96 kHz 40-bit floating-point processing throughout

DL231 en DL153

DL231 – Input splitter unit (24 inputs/24 outputs)

With today’s tech-savvy concertgoers demanding more and more from the professional sound engineer, the need to increase flexibility and functionality has never been greater. That’s why the MIDAS Research and Development team have expanded upon the existing Microphone Splitter format to bring you the DL231.

MIDAS – The Legend in Sound Quality
With two independent MIDAS mic preamps per input, the highest quality of sonic performance is guaranteed. And with dual-redundant network ports and power supplies, peace of mind comes as standard.

Analogue Meets Digital – The Best of Both Worlds
The DL231 combines the warmth and authenticity of analogue circuitry with the precision and agility of state-of-the-art digital techniques. Extreme care has been taken in the planning and execution of the PCB layout to maintain exceptional grounding and analogue/digital separation.

Versatility Without Compromise
As with all MIDAS products versatility without compromise is a priority, that’s why the DL231 comes fitted with MIDI (In, Out and Thru) and an Ethernet Control port, plus four AES50 ports to handle the independent dual-redundant digital audio interfaces. The DL231 is capable of being switched between 24-bit 96 kHz and 48 kHz operation. A Mute All Outputs button is provided for convenient onstage re-patching – and the DL231 is powered by dual-redundant PSUs for superb reliability.

The DL231 is capable of being switched between 24-bit 96 kHz and 48 kHz operation, on either both AES50 ports or individually, thus allowing you to join an M32 console (running on 48 kHz) to a PRO Series network.

Integration Within the MIDAS Product Range
Styled to match our existing console aesthetic, and designed to work with all MIDAS digital consoles, high performance I/O has never been easier to use – or more cost effective.

AUDIOTAFEL

De audiotafel heeft ook een RTS KP-12 basisstation voor intercom, de audiotechnicus kan vanaf elke werkplek op de hoofdtelefoon worden aangesproken voor feedback of vragen. Een simpele audiopatch worgt voor extra inputs en uiteraard ook hier extra embedded HD-SDI in en uit, USB en netwerk.

RECORDING – INTERCOM – OCP

Omdat de hele infrastructuur 4K is is het ook mogelijk tot 4K op tenemen, als recorders zijn er twee Atomos Shogun Studio recorders. In elke Shogun Studio bevinden zich twee opnamerecorders waardoor de mogelijkheid ontstaat 4 verschillende bronnen op te nemen…

Het uitgebreide RTS intercom systeem heeft 34 poorten op de server. In de wagen zitten vier RTS KP-12 basisstations, een Radiocom BTR800 met twee draadloze beltpacks én een bedraad beltpack systeem met twee beltpacks.

Als tijdcode en sync systeem is er een Rosendahl Nanosync in de wagen aanwezig.

ATOMOS SHOGUN STUDIO

Deze opnamerecorders zijn bij uitstek geschikt voor lange opnames, in één apparaat zitten twee recorders die zo ingesteld kunnen worden dat als de ene vol is de andere het overneemt zonder verlies van opname. Maar ze kunnen ook beiden los worden gebruikt, das dan weer handig voor verschillende bronnen. In elk scherm kan controle gedaan worden door een vector-waveform scope, analoge of digitale audio, en is werkelijk alles controleerbaar. Qua codec is er veel mogelijk;

 • RAW or Video to CDNG, Cinema DNG, HD-SDI
 • 4K, 2K, UHD, HD
 • Apple Prores HQ, 422, LT
 • AVID DNxHR HQX, Hq, SQ, LB
 • Gebaseerd op SSD discs

Als tijdcode en sync generator zit in de wagen een Rosendahl Nanosync.

RTS Intercom

Op elke werkplek zijn RTS KP-12 basisstations geplaatst. Deze zijn softwarematig te programmeren naar elke gewenste behoefte van diegene op de betreffende werkplek. Uiteraard is er één op één communicatie mogelijk maar er zijn ook diverse partylines in te stellen. Supertrots op de mogelijkheden die we hier aan te bieden hebben. Héél erg flexibel voor zo’n compacte regiewagen.

GRASS VALLEY OCP400

Voor het instellen van de kleuren van de camera’s werkt de shader met Grass Valley OCP400 operating control panels. De meest gebruikte ter wereld. Van hieruit is de hele wagen te bedienen.